Knihu Velký teror na Ukrajině 1937-38 jsme představili v Kyjevě


V kyjevském Muzeu Majdanu proběhla ve čtvrtek 14. března oficiální prezentace knihy českých a ukrajinských historiků Velký teror na Ukrajině 1937–1938: perzekuce české menšiny. Akce se zúčastnili všichni čtyři autoři sborníku, tedy Anna Chlebina a Jan Dvořák z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), které doplnili ukrajinští badatelé Anna Morhun a Andrij Kohut z Resortního státního archivu Bezpečnostní služby Ukrajiny.

O uvedení více než tisícistránkové publikace byl v Kyjevě velký zájem jak ze strany médií, tak veřejnosti, a to především odborné. Do muzea dorazili například historik Oleksander Pahirija, který nyní působí v ukrajinské armádě, nebo český velvyslanec na Ukrajině Radek Pech. „Prezentace se podle mě velmi povedla. Jen jsme bohužel museli skončit o něco dříve, protože v Kyjevě spustili letecký poplach. Ale nic vážného se nestalo,“ uvedl vedoucí edičního oddělení Ústavu pro studium totalitních režimů Stanislav Škoda.

Česká prezentace uvedené knihy, kterou Ústav pro studium totalitních režimů vydal společně s Nakladatelstvím Academia a Resortním státním archivem Bezpečnostní služby Ukrajiny, proběhne v úterý 19. března od 17:00 v Literární kavárně Academia na Václavském náměstí v Praze. Veškeré podrobnosti o knize i její prezentaci v Praze najdete na našem webu.



Zpracoval JAKUB ŠAFRÁNEK

Foto ÚSTR / Stanislav Škoda